Изобилието от захар в диетата е опасно, предупреждават онколозите

Служителите на Американския център за борба с рака са установили: любовта към сладкишите с много захар и развитието на рака са свързани


Проведен е експеримент върху гризачи. Животните бяха разделени на две групи. Първата група получава храна със захар в обем, сравним с нивото в диетата на жителите на западните страни. Втората група изобщо не е получавала захар.

По време на експеримента учените забелязаха бърз растеж на тумори в първата група. Също така, високо фруктозният царевичен сироп и трапезната захар доведоха до увеличаване на метастазите в белите дробове на мишките. Според учените, цялия този проблем с приема на много захар е в повишената експресия на 12-хидроксиекоката тетраенова киселина, свързана с възпалителни процеси в тъканите, и 12-липоксигеназа, излишъкът от която разрушава костите.

Експертите подчертават: не само самата захар е опасна, но и високофруктозния царевичен сироп. Последният може да се крие в сладкиши, сладолед, сладко, желе, сокове, кисело мляко и други сладки храни. Ето защо, обикновено се препоръчва да се откажете от сладкото, като го заместите с плодове или мед.

Освен това, диетолозите препоръчват на родителите да следят нивото на въглехидратите в храната на децата

Основният източник на енергия за мозъка е захарта. И има много захар в храни, богати на въглехидрати. Трябва обаче да се наблегне на сложните въглехидрати.

Те включват: зърнени култури (елда, кафяв ориз, овесени ядки), бобови растения, зеленчуци и зеленчуци (зеле, листни салати, краставици), както и паста от твърда пшеница. Но мозъкът също изисква мазнини и протеини. Възможно е да се поддържа оптималното им ниво за сметка на телешко, говеждо, заешко месо, птици. Ето такова трябва да бъде менюто на децата.

Author: Mari

Share This Post On