Изследователи: мазната риба трябва да бъде съществена част от вашата диета

Ако човек консумира риба най-малко веднъж седмично, той ще може да намали риска от развитие на множествена склероза с 45%, се казва в ново проучване


Според The Daily Mail тайната е в омега-3 мастните киселини, съдържащи се в риби, като сьомгата и скумрията.

Нека припомним, че множествената склероза се отнася до автоимунните заболявания. Това означава, че имунитетът атакува нервните влакна в тялото на гостоприемника. Учените все още не знаят какво причинява развитието на болестта. Вероятно тук действат смесица от генетични и външни фактори. Но, важно е да се знае, че болестта може да бъде предотвратена.

Проведено е проучване с участието на 1153 души. Хората ми казаха колко често и точно каква риба са консумирали. Също така учените са се заинтересували дали участниците са взели някакви добавки. Като цяло около 50% от хората са диагностицирани с множествена склероза в различни форми. В този случай, тези, които консумират повече риба или рибено масло, 45% по-малко вероятно да се сблъскат с болестта.

Особено полезни са риби, като сьомга, сардини, планинска пъстърва и скумрия. Те, според учените, трябва да се консумират веднъж седмично или поне 1-3 пъти месечно, успоредно с приема на добавки с рибено масло. Вероятно мастните киселини дават положителен ефект поради общо намаляване на възпалителните параметри. Възможно е също така мастните киселини да действат директно върху невроните, което допринася за образуването на защитна бариера.

Едновременно с това експертите анализираха ефекта от 13 генетични фактора, които определят как тялото обработва и регулира нивото на мастните киселини. Избраните генетични варианти са свързани с намален риск от развитие на множествена склероза, независимо от нивото на консумация на риба.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On