Жълтеницата при бебетата – състояние, което трябва да се следи

Жълтеницата при новородените може да продължи 2-3 месеца

jaltenicata
В първите дни след раждането нивото на индиректния билирубин в кръвта на бебето се покачва. Излишъкът от жлъчния пигмент, който черният дроб не успява да преработи, оцветява в жълто кожата и еклерите на очите. При кърмените деца жълтеницата се среща по-често, отколкото при тези, които са на изкуствено хранене. Друга статистика сочи, че близо 80% от недоносените бебета и 60% от родените в термин развиват това състояние.

Физиологичната жълтеница обикновено се появява 24 часа след раждането. Тя се засилва след 4-7-ия ден, а също и около 14-ия.

Избледняването на характерното оцветяване и нормализирането на билирубина става около края на първата седмица при доносените деца и в края на третата седмица при недоносените.

Има и друг вид жълтеница, която се среща сравнително често – нарича се жълтеница от майчината кърма. Протича подобно на физиологичната, но началото й е по-късно – около края на първата седмица след раждането, а продължителността е 2-3 месеца. Причината за това състояние все още не е достатъчно изяснена.

Проведените проучвания сочат, че майчиното мляко съдържа съставки, влияещи както на превръщането на индиректния билирубин в директен, така и на обратния процес. Някои лекари препоръчват прекъсване на кърменето за два-три дни и хранене с адаптирано мляко. През това време нивото на индиректния билирубин бързо спада и пигментацията намалява. Други специалисти смятат това за неправилно. В кърмата наистина се съдържат хормони и мастни киселини,но те не са противопоказни за организма на новороденото дори при жълтеница.

За да се справите по-бързо с това физиологично състояние, трябва да заложите на доброто хранене
на бебето, за да си набавя достатъчно .хранителни вещества и вода. Следете за редовното изхождане. Лекарите съветват да започнете кърменето възможно най-рано – веднага след раждането. През първите дни хранете детето 8-12 пъти в денонощие. Това е важна профилактична мярка срещу тежко протичане на жълтеница. В случаите, в които бебето е отделено от майката, се препоръчва изцеждане на гърдите през 3 часа и хранене на новороденото. По този начин се стимулира лактацията. Прави се редовно дори майката да няма кърма в първите часове след раждането.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On