Здравето на жлъчката е свързано с работата на черния дроб

Черният дроб е отговорен за нормалната работа на някои органи в човешкото тяло и един от тях е жлъчката

жлъчка

Черният дроб играе важна роля в много телесни функции – от производството на протеини и съсирването на кръвта до метаболизма на холестерола, глюкозата и желязото.

Различни заболявания могат да засегнат черния дроб.

Цирозата възниква, когато нормалните чернодробни клетки се заменят със съединителна тъкан, в резултат на хронично чернодробно заболяване.

Симптомите на чернодробните заболявания включват слабост и умора, загуба на тегло, гадене, повръщане и жълто оцветяване на кожата (жълтеница).

Лечение на определено заболяване черния дроб зависи от специфичната причина.

Чернодробното заболяване предизвиква смущения на функцията на черния дроб, което причинява заболяване. Черният дроб е отговорен за много важни функции в организма. Лошото състояние на този важен човешки орган може да доведе до значително увреждане на тялото.

Чернодробното заболяване е широко понятие, което обхваща всички потенциални проблеми, виновни за това черния дроб да не може да изпълни своите функции. Обикновено повече от 75% или три четвърти от чернодробната тъкан трябва да бъде повредена, преди да настъпи намаляване на функцията на черния дроб.

Черният дроб е най-големият твърд орган в тялото и също се счита за жлеза, защото сред многото функции, които има, една от най-важната е протекция на жлъчката.

Черният дроб се намира в горната дясна част на корема, под гръдния кош. Той има два основни дяла, които са направени от малки лобули. Чернодробните клетки имат два различни източника на приток на кръв. Чернодробната артерия доставя богата на кислород кръв, която се изпомпва от сърцето, а порталната вена доставя хранителни вещества от червата и далака.

Обикновено вените връщат кръвта от тялото към сърцето, но порталната вена позволява химикалите от храносмилателния тракт да влязат в черния дроб за „детоксикация“ и филтриране, преди да влязат в общото кръвообращение. Порталната вена ефективно доставя химични вещества и протеини, които чернодробните клетки трябва да произвеждат – холестерол и гликоген, необходими за нормалната дейност на тялото.

Като част от своята функция, черния дроб подобрява и жлъчната течност, която съдържа и други вещества като вода, химикали и жлъчни киселини (получени от съхранения холестерол в черния дроб). Те се съхраняват в жлъчния мехур и когато храната влиза в дванадесетопръстника (първата част на тънките черва), жлъчката секретира в дуоденума, за да се подпомогне усвояването на храната.

Author: Mari

Share This Post On