Как алкохолът уврежда черния дроб?

Пиенето на твърде много алкохол може да увреди черния дроб по два основни начина

черен дроб тяло

Чернодробно заболяване е термин, използван за увреждане на черния дроб. Чернодробните заболявания биват два вида.

Остро чернодробно заболяване е, когато проблеми с черния дроб се развива в продължение на няколко месеца, а хронично чернодробно заболяване е повреда в черния дроб, която продължава повече от няколко години.

Има много различни причини за заболяване на черния дроб, включително пиенето на алкохол в големи количества, което причинява „алкохолно чернодробно заболяване“. Учените не са сигурни точно защо пиенето на твърде много алкохол може да увреди черния дроб, но причините са:

Оксидативен стрес. Когато нашия черния дроб се опитва да разпределя алкохола, в резултат на химическа реакция може да увреди клетките му. Това увреждане може да доведе до възпаление и образуване на рани, които черния дроб се опитва да се поправи.

Токсини в червата. Алкохолът може да увреди нашите червата като позволява на токсините от червата и бактериите да влязат в черния дроб. Тези токсини могат да доведат до възпаление.

Прекомерното пиене може да направи така, че черния дроб да се омазни и увеличи – намаляване на консумацията на алкохол може да му помогне да се върнете към нормалния си размер.

Черният дроб превръща глюкозата в мазнини, които организмът започва да съхранява в случай на нужда. Алкохолът влияе на черния дроб именно при обработването на мазнините, затова и клетките на черния дроб се пълнят с мазнини. Ако това се случи, може да почувствате неясен дискомфорт в корема, защото черният дроб е подут. Може също да се чувствате болни и да загубите апетит. Кръвен тест може да покаже, ако имате чернодробна стеатоза.

Добрата новина: Вашият черен дроб ще започне да работи нормално само две седмици след като сте спрели да пиете. Ако не промените вашия модел пиене, лошата новина е, че чернодробната стеатоза е първият етап на заболяване на черния дроб.

Author: Mari

Share This Post On