Какви са причините за остра чернодробна недостатъчност?

В развитите страни, 40% от случаите на чернодробна недостатъчност се дължат на употребата на парацетамол, 12% са свързани с други лекарства

Чернодробната стеатоза не е чак толкова страшна, ако се „хване“ навреме


Остра чернодробна недостатъчност се развива и след прекаран вирусен хепатит и непрекъснато излагане на неизвестни токсични или инфекциозни агенти.

Острата чернодробна недостатъчност е патологично състояние, придружено от некроза на чернодробни клетки и тежка чернодробна функция. Това се случва при големи и постоянни отклонения на вътрешната среда на организма, което води до редица сериозни усложнения.

Причини за чернодробна недостатъчност

Основните причини за остра чернодробна недостатъчност са:

– Приемане и /или предозиране с лекарства, които имат хепатотоксични свойства;

– Остър хепатит, причинен от вируси на хепатит А, В, С, D, Е;

– Остър хепатит, причинен от цитомегаловирус, херпесни вируси и Epstein-Barr;

– Шоково състояние;

– Отравяне с химикали, отровни растения и гъби;

– Тромбоемболия на чернодробните артерии или вени;

– Патологична бременност (прееклампсия / еклампсия), провокираща остра мастна дистрофия на черния дроб.

Най-честата причина за остра чернодробна недостатъчност в европейските страни е назначаването на парацетамол като антипиретик и аналгетик (около 40% от случаите). При 12% от случаите заболяването възниква поради идиосинкразия при приемане на различни лекарства. Други чести причини за остра чернодробна недостатъчност са вирусният хепатит А, В, С, D и Е (рискът от остра чернодробна недостатъчност се увеличава при инфекция по време на бременност). В 30% от случаите се диагностицира идиопатична форма на остра чернодробна недостатъчност, която се появява, когато неизвестен агент засяга черния дроб.

Author: Mari

Share This Post On