Какво представлява фистула на жлъчката?

Фистула на жлъчния мехур или билиодигестивна фистула представлява спонтанно настъпваща комуникация между жлъчката и гастр-интестиналния тракт.

drugi-bolesti-na-stomaha-i-dvanadesetoprstnikaИ тъй като повечето фистули възникват заради образували се камъни в жлъчния мехур, то това е причината заболяването да се характеризира с развитието си предимно при възрастните жени, често водещо след себе си и диабет. Случва се понякога жлъчните камъни да преминат в чревния тракт през образувалата се в него фистула, като така стават причина за механично запушване на гастро – интестиналния тракт ( жлъчнокаменен илеус ).

Наблюдават се също така и вътрешни фистули на жлъчния мехур, които освен със стомашния тракт, може да комуникират и  такива органи като плевра, перикард, трахео – бронхиално дърво или интраабдоминални кухи органи (пикочен мехур, матка).

Много рядко може да се постави диагноза за жлъчн-чревните фистули предоперативно. Все пак наличието на въздух в жлъчното дърво, говори повече от ясно за наличието на такива образувания и колкото се може по-бързо се пристъпва към операция.

Лечението зависи от клиничната ситуация. Когато жлъчно – чревната фистула се намери случайно по време на холецистектомия, тя просто се затваря. Окончателното лечение включва холецистектомия, затваряне на фистулата и лечение на съпровождащата патология.

Author: admin

Share This Post On