Кога кафето наистина е полезно и в кои часове няма смисъл да го пием?

Знае се, че редовното пиене на кафето в малки количества е полезно за черния дроб. Има ли време, обаче когато кафето е още по-полезно?


А дали кафето е възможно и да не действа? И защо е така? Изследователите обясниха защо усвояването на тази напитка в литри понякога изобщо не ободрява.

Кафето в съвременния свят е повече от едно питие и е почти толкова важно, колкото и iPhone и wi-fi. Производителите на кафемашини твърдят, че консумацията му в света нараства всяка година, а броят на чашките, които любителите на кафето си позволяват, се е увеличил от 5 на 7 на ден.

Защото след определено количество консумирано кафе напитка престава да ободрява?

Американските учени от Университета за униформени услуги в Мериленд изчисляват интервала от време, през който консумацията на кафе носи най-голяма полза за тялото. Този интервал е два часа – от 9.30 до 11.30 часа сутринта.

Според изследователите, най-продуктивното време за сутрешното кафе е 10.30 часа.

Въз основа на взаимодействието на основната съставка на кофеиновата напитка с хормона кортизол, който помага на организма да регулира „вътрешния часовник“ и осигурява усещане за жизненост. Най-високото ниво на кортизол при хората се наблюдава малко след събуждането, то може да остане в тази рамка за няколко часа, достигайки своя връх между 8 и 9 сутринта.

Според автора на изследването Стивън Милър, най-добре е да се използва кафе, след като пикът на кортизола вече е преодолян

Кофеинът в този случай ще стимулира по-нататъшното развитие на този хормон, което означава, че човек ще запази енергията и енергията, необходими за работа, колкото е възможно по-дълго.

В светлината на изложеното по-горе, ученият съветва, сутрин най-добре е да се пие кафе не в 7 часа сутринта, а в 9,30–11,30 ч., Докато кортизолът заспи преди следващия скок.

Следователно в следобедните часове най-благоприятното време за пиене на кафе е от 13.30 до 17.00 часа.

И отделно взети сови могат да пийват чаша вечер – още една освежаваща напитка и веднага след 19.00.

Между другото, ако пиете кафе скоро след събуждане, т.е. в момент, когато в кръвта има толкова много кортизол, то с течение на времето това може да доведе до развитие на толерантност към кофеина. Всъщност тялото просто свиква.

Author: Mari

Share This Post On