Лекарите са доказали: веганството намалява риска от затлъстяване и диабет

Веганството позволява ефективно да регулирате производството на хормони, които влияят на нивата на кръвната захар, ситостта и телесното тегло


Това се посочва от персонала на Института по клинична и експериментална медицина и Института по ендокринология на Чешката република.

В проучването на учените участие взеха 60 мъже. Една трета от тях са имали затлъстяване, друга трета имаха диабет тип 2. Останалите хора нямаха здравословни проблеми. Всички доброволци в случаен ред бяха разделени на две групи. Първата група получи веганска вечеря на базата на тофу, а втората – вечеря с месо и сирене. По отношение на калоричното съдържание и състава на микроелементите, вечерите съвпадат.

На 30 минути, час, два и три часа след хранене, беше извършена хормонална оценка – GLP-1, Amylin и PYY. Хормоните са отговорни за поддържането на енергийна хомеостаза, глюкозен метаболизъм, инсулинова секреция, ситост и регулиране на телесното тегло. В резултат на това нивата на тези полезни хормони са по-високи в първата група. Нейните членове ядяха повече, очевидно поради изобилието от фибри.

Вегетарианска диета ще помогне на хората с диабет тип 2 да поддържат сърцето си здраво

Учените от САЩ анализираха данни от 9 проучвания за ефекта на вегетарианска диета върху тялото на хора с диабет тип 2. Експертите са установили, че вегетарианска диета помага за контролиране на нивата на инсулин и холестерол в кръвта, съобщава The Daily Mail .

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност при пациенти с диабет тип 2. Растителните храни, които са в основата на вегетарианска диета, са с високо съдържание на фибри и с ниско съдържание на мазнини. Поради това, хората с диабет тип 2 намаляват риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, вегетарианска диета допринася за загуба на тегло.

Между другото друго проучване показа, че избягването на животински продукти работи по-добре от нискокалоричните. Учените са направили това заключение, анализирайки състоянието на 74 души с диабет тип 2. Доброволците в случаен ред бяха поставени на една от двета диети – вегетариански или стандартни за диабетици, въз основа на принципа за намаляване на приема на калории и избягване на вредни продукти. Оказа се, че първата диета е почти два пъти по-ефективна (загуба на тегло е 6 килограма спрямо 3 килограма).

Author: Mari

Share This Post On