Лютите чушки помагат на черния дроб да се пребори с фиброзата

Лютите чушки са уникален продукт, който повечето хора ползват някак между другото. Но, ако знаем колко ползи има от него, ще го включваме редовно в диетата


Лютите чушки могат да помогнат на черния дроб да се пребори с едно опасно заболяване, наречено фиброза. За да докажат ползата от лютите чушки учените са направили опит с мишки.

Специалисти провеждат проучване на мишки, за да докажат има ли полза от лютите чушки при лечението на чернодробни заболявания. Една група от гризачи в продължение на три дни получава капсаицин (съединение, което придава особената лютивост на чушките) след лигиране на жлъчните пътища. Тази операция води до образуване на жлъчна и чернодробна фиброза, пише Zee News.

Друга група мишки са получили капсаицин преди и по време на продължително излагане на чернодробен въглероден тетрахлорид. Това отровно съединение е може да се открие в пяната на пожарогасителите. Също така е част от някои почистващи продукти.

Изследването показа, че капсаицинът намалява активността на стелатните клетки, свързани с чернодробната фиброза (постепенно заместване на чернодробните клетки с увредена тъкан). Съединението капсицин, което се открива в лютите чушки, частично възстановява чернодробната тъкан при мишки от първата група и предпазва органа от по-нататъшни увреждания. При мишки от втората група капсаицинът предотврати възникването на увреждане на черния дроб, но не успя да се справи с фиброзата, ако тя вече се е била развила.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On