Опасна комбинация за черния дроб – алкохол + наднормено тегло

Наднорменото тегло и консумацията на твърде много алкохол може да причини сериозни вреди на черния дроб

изследване

За тази опасна комбинация предупреждават две нови проучвания.

Едното проучване установи, че жените с наднормено тегло и затлъстяване, които употребяват прекалено много алкохол рискуват да умрат от хронично чернодробно заболяване. Другото проучване алармира за установен повишен риск от рак на черния дроб при хора с алкохолна цироза, които също имат мастни натрупвания на черния дроб, диабет тип 2 и са с наднормено тегло или затлъстяване.

Първото проучване е проведено в Англия и включва повече от 107 000 жени в Обединеното кралство. Те са класифицирани като пациенти с нисък или висок индекс на телесна маса и с ниска или висока консумация на алкохол. Става въпрос за прием на повече или по-малко от 15 единици от алкохол на седмица. Според Националната здравна служба на Великобритания, 15 единици алкохол седмично са шест халби бира или девет малки чаши вино седмично.

Жените с висок индекс на телесната маса и висок прием на алкохол е много по-вероятно да имат хронично заболяване на черния дроб, отколкото други жени в проучването, представено миналата седмица на международния конгрес на черния дроб и заболяванията, свързани с него, който се проведе миналата седмица в Холандия.

„Тези открития ще имат значително влияние върху начина, по който може да помогне на милиони хора по целия свят, изложени на риск от развитие на заболяване на черния дроб,“ каза доктор Даниеле Прати, член на научния комитет на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб.

Author: Mari

Share This Post On