Основни принципи на най-полезната средиземноморска диета

Терминът средиземноморска диета е популярен от 50-те години на миналия век


За първи път храненето на италианците изследва лекарят Ансел Кейс, а обобщението на региона е доста неточно. Защото в тази диета се има предвид конкретно менюто в Италия, испанското и гръцкото далеч не са толкова здравословни.

Кейс установява, че италианците не страдат от затлъстяване и диабет, много рядко имат проблеми със сърцето. Книгата му много бързо става популярна по цял свят, а следващи изследвания потвърждават изводите му.

Традиционната кухня на италианците не е само паста и пица, включва много плодове и зеленчуци. Допълват я бобови храни, пълнозърнести продукти, полезният зехтин. На Ботуша към месото са доста сдържани, ядат предимно риба, морски дарове и пилешко. Сладкишите и бързите закуски са непознати в традиционната италианска кухня, а към храната местните добавят позитивизма си.

Основни принципи

• Основните хранения са минимум 3, най-добре 5.

• Порциите са малки.

• В менюто има много фибри и белтъчини, които подпомагат изгарянето на мазнините и нарастването на мускулната маса.

• Ястията не съдържат захар и вредни добавки.

• Диетата активизира метаболизма.

• Храната се комбинира с достатъчно вода: 6 до 8 чаши на ден.

Всичко това стартира няколко механизма, гарантиращи ефективното отслабване. Само не очаквайте да стане за 2-3 дни. Недостатък, но и голямо предимство на средиземноморската диета е бавното отслабване.

Седем са основните групи храни в диетата

Хлябът и пълнозърнести продукти са не само разрешени, но и препоръчителни. Въглехидратите обаче са само 50-60% от менюто, макар то да включва цялото разнообразие от зърна. Пастата задължително трябва да е от твърди сортове пшеница и правилно приготвена. Бобовите присъстват поне 2 пъти в седмицата. Всеки ден се ядат минимум 5 порции плодове и зеленчуци, като повече от половината трябва да са пресни. Препоръчва се ограничаване на картофите – до 3 порции на седмица.

Ястията се приготвят основно със зехтин

Може да го замените с нерафинирано слънчогледово олио, но то е доста скъпо. Рибата и морските дарове се ядат поне 5 пъти в седмицата.

Млечните продукти са 10% от менюто, като се акцентира на киселото мляко, козето прясно, качествените сирена.

Свинското е изключено напълно от диетата. Говеждо е позволено 2 пъти в седмицата.

За попълване на енергийните запаси на организма разчитайте на сурови ядки, сушени плодове и мед (1 път в седмицата).

Author: Mari

Share This Post On