Особен тип затлъстяване води до изчерпване на мозъка, откриха невролози

Британски експерти от Университета в Лондон казват: наличието на мазнини в областта на талията и състоянието на мозъка са свързани


За да се стигне до този извод е проведено изследване на повече от 9500 души, пише „News Mail.RU“ . Оказа се, че колкото повече мастни натрупвания има в областта на ханша и корема, толкова повече отделни мозъчни области намаляват в обем. Наблюдаван е отрицателен ефект само по отношение на сивото вещество в редица области на стриатума на мозъка, но не и на бяла материя. Тази зона регулира много функции, включително формирането на условни рефлекси и работата на вътрешните органи.

Като част от проучването, изследователите са взели предвид не само индекса на телесна маса (съотношение на теглото и височината; индекс, по-голям от 30 означава затлъстяване), но също и съотношението на талията към бедрата (ако е по-голямо от 0,9 за мъжете и 0,85 за жените, има затлъстяване в корема). Оказа се, че ако човек не е имал затлъстяване, обемът на сивото вещество е приблизително 798 кубични сантиметра.

Ако индексът на телесната маса леко се увеличи, обемът леко намаля до 793 кубични сантиметра. В същото време, затлъстелите хора с равномерно разпределени телесни мазнини по тялото по отношение на обема на сивото вещество не се различават много от тези с нормално тегло. Но натрупването на мазнини в областта на талията води до намаляване на обема на сивото вещество до 786 кубични сантиметра.

Author: Mari

Share This Post On