Остър калкулозен холецистит и развитието на заболяването

Възпалението на жлъчката се дължи най-вече на инфекция, която се предава, както по кръвен, лимфен, така и по чревен път и това е най-често предавания начин. Заболяването може да бъде развито и като самостоятелно заболяване или пък съпровожда някоя друга обща инфекция. Най-често той се дължи на холелитиаза с проникване на банална инфекция.

1284641003_holecistitЗаради наличието на камък в жлъчката, може да се улесни развитието на вече започналата инфекция. Камъкът травматизира лигавацата и така още повече усленява болестта и нейното развитие. Ако има застой и на жлъчка, болестта още повече се развива, тъй като застоя на жлъчка оказва натиск върху стената на мехура, и по този начин уврежда нейното хранене, както и защитата й. От друга страна пък се създават условия и за проникване и развитие на микробите, които вече са проникнали. 

Болките са подобни на колики и освен тях при някои пациенти се повишава и общата телесна температура, която се и задържа, макар и после болката да отслабне. Наред с това се развива и жълтеница, която не е характерна за холецистита. Пулсът бива ускорен, при което езикът изсъхва, развива се и висока левкоцитоза. Ако се яви пречка в изпразването на мехура, може да се опипа увеличен, мек, със силно заоблено дъно.

Заболяването има всички симптоми за остро протичане, освен това може да протече подостро и следващото ниво е хронично заболяване. Ако наред с холецистита се развие и гноен цистит, то може да е налице и локален перитонит. В това се включва силна болка, внезапно втрисане, висока температура, изразен лек дефанс, опипването на триене и високата левкоцитоза. Всичко това говори за възникнал гноен процес. При повечето случаи общото състояние рязко и бързо се влошава, развива се перитонеална местна болка.

Author: admin

Share This Post On