Пълнозърнестите храни намаляват риска от рак на черния дроб

Учените от болницата Brigham & Women вярват, че диета, богата на пълнозърнести храни, намалява вероятността от рак на черния дроб с 40%


В проучването са участвали над 77 хиляди жени и 48 хиляди мъже, чиято средна възраст е 63.4 години. През целия период на наблюдение, който е средно над 24 години, на всеки 4 години, учените оценяват консумацията на участниците в проекта от цели зърнени продукти, техните отделни групи – трици и покълнали зърна, както и диетични фибри (зърна, плодове и зеленчуци).

Според данните хората, които консумират пълнозърнести продукти и диетични фибри, са били средно малко по-възрастни, имат по-ниско телесно тегло, имат по-висока физическа активност, по-рядко консумират алкохол, обикновено не пушат, по-често приемат аспирин и консумират повече. плодове, зеленчуци, фолиева киселина, мултивитамини и витамин D, и по-специално, и с това са получили по-малко мазнини с храна, в сравнение с хората, които имат цели зърнени продукти имат минимален дял от храната.

В допълнение, сред участниците в експеримента, 141 души са били диагностицирани с хепатоцелуларен карцином на черния дроб или първичен рак на черния дроб. Оказа се, че тези, които ядат пълнозърнести храни, са с 37% по-малко вероятно да развият рак на черния дроб, отколкото хората с най-ниско съдържание на зърно в менюто. Храните с високо съдържание на трици имат малко по-малък ефект – намаляват риска от рак на черния дроб с 30%, а храната с голямо количество покълнали зърна – само с 11%. Учените обясняват, че пълнозърнести продукти, трици и диетични фибри, по-специално, намаляват инсулиновата резистентност, а също и намаляват рисковете от развитие на хиперинсулинемия и системно възпаление, и всички горепосочени състояния са причина за рак.

Author: Mari

Share This Post On