Парацетамолът може да увреди черния дроб

Според проучване на американски учени от Северозападния университет в Чикаго, приемането на парацетамол (ацетаминофен) е свързано с повишен риск от увреждане на черния дроб


Учените отбелязват, че парацетамолът е популярно болкоуспокояващо средство, но хората често забравят, че това лекарство е потенциално токсично.

Изследователите заявяват, че всяка година в Съединените щати почти 20 000 души се озовават в болници с увреждане на черния дроб, причинено от повишено количество парацетамол. Според експертите, парацетамолът е част от различни лекарствени препарати, но малко хора обръщат внимание на този факт, хората често не четат етикети и инструкции за лекарства.

Експертите предупреждават, че парацетамолът може да навреди на черния дроб

„Увреждане на черния дроб е възможно, когато приемате 10 грама или повече. Първите симптоми на предозиране се появяват в рамките на 12 часа, тежките им последствия могат да бъдат аритмия, кома, дори смърт ”, предупредиха учените.

В допълнение, парацетамолът може да навреди не само на черния дроб. Сред другите негативни ефекти, свързани с приемането му, учените наричат ​​анемия, бъбречна колика, кожни алергични обриви.

Приемът на парацетамол причинява и генитално осакатяване

Безплодие и дори рак – такива ужасни последици за човешкото тяло могат да бъдат причинени от приема на болкоуспокояващи с парацетамол от бременни жени. Това заключение е направено от учени от Университета в Единбург, провеждащи експеримент върху мишки.

Лекари по целия свят съзнателно предупреждават бъдещите майки за опасността от приемане на лекарства през първия триместър на бременността. Лекарите настояват, че е необходимо да се използват лекарства само когато е абсолютно необходимо и колкото се може по-рядко, защото дори парацетамолът, „невинният“ антипиретик и аналгетик, се оказва много опасен за развитието на гениталиите при силния пол.

След 1-седмично използване на това лекарство при лабораторни мишки, които са били трансплантирани в човешките тестикуларни тъкани, нивото на тестостерон рязко намалява. Парацетамол се дава три пъти на ден на лабораторните животни. И ако дневният прием на лекарството не се отрази на производството на мъжки хормон, то след 7-дневен курс, той падна с 45%.

Това от своя страна води до генитално осакатяване. Характерните заболявания могат да се проявят незабавно в детето и могат да се почувстват още в зряла възраст. И не винаги е възможно да се възстановиш от тях, казаха изследователите.

Author: Mari

Share This Post On