Пчелник помага за лечение на черния дроб

Билката пчелник представлява многогодишно растение, което притежава множество лечебни свойства, благодарение на своите етерични масла. Тя може да помогне при някои от най-разпространените чернодробни заболявания.

Marrubium_vulgareHorehoundHurtanmint-large1-300x300Растението е със стъбло високо до 50 см, четириръбесто, разклонено. Листата стоят на срещуположните страни, имат дръжки, представляват кръгли, до широко елипсовидни образувания, назъбени. Отдолу имат силно изпъкнали жилки. Цветчетата, които се образуват са бели и са разположени в пазвите на горните листа. 

Пчелник като любител билкар, може да намерите на такива места, като предимно тревисти и буренливи места, край огради и пътища. Среща се в цялата страна, а за лечебни цели се използва неговата надземна част, която трябва да се събере по време на цъфтежа. Когато се берат, е добре стръковете да бъдат отрязвани на 20 см от върха, за да се съберат и етеричните масла заедно с цвета.

Именно химичният му състав е този, който го отличава от останалите растения от семейството. Пчелникът съдържа горчивите дитерпенови лактони марубнн и према-рубин, а също вулгарол и марубиол. Изолирани са алкалоидите бетоницн тури-цин и стахидрин; холин, в-ситостерол, галова и урзолова киселина и др.

Действието му е предимно спазмолитично, жлъчегонно и противокашлично. Народната медицина го препоръчва при различни болести на черния дроб, при жълтеница за по-бързо възстановяване на организма и органа, при стомашно-чревни заболявания, при болести на жлъчката, а също така и при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при диабет, при скрофули, ревматизъм, кожни обриви и др.

Author: admin

Share This Post On