Подсладените напитки са проблем за черния дроб и бъбреците

Сладките газирани и негазирани напитки, включително и газираната вода, плодовите миксове, а дори и овкусената вода може да увеличи риска от развитие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ)


Сладките газирани напитки създават проблеми на черния дроби бъбреците, предупреждават служители на Университета за обществено здраве в Блумбърг, пише „Российская газета“.

Учените анализирали информацията от 3000 души, които нямали проблеми с бъбреците в началото на проучването. Освен определянето на основните здравни показатели, експертите взеха предвид и консумацията на различни напитки. Въпросниците, свързани с напитките в диетата, са били попълнени през 2000—2004 г. Състоянието на доброволците беше наблюдавано до 2009-2013.

Оказа се, че през това време 185 души са развили хронично бъбречно заболяване. А рискът от развитие е пряко свързан с консумацията на сладки напитки. Активната консумация на такива напитки повишава риска от заболяване с 61%.

Кока-колата и другите газирани напитки са един от основните виновници за наддаване на тегло. Това, от своя страна, създава и предпоставки за развитие на различни чернодробни заболявания.

Сега Световната здравна организация препоръчва на хората да намалят количеството продукти с добавени захари до 10% от общата консумирана енергия. Това означава, че ако консумирате 2000 калории дневно, тогава 200 от тях могат да бъдат изразходвани за сладкиши. Това е около 40-50 грама захар или половин литър бутилка сода.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On