Полипи на жлъчния мехур – колкото по-големи, толкова по-опасни

Полипите на жлъчния мехур са туморно-подобни лезии на този орган

полипи на жлъчката

Факторите, свързани с появата на полипите на жлъчния мехур са малко известни. Образуването им е свързано с метаболизма на мазнините. Връзката между полипите на жлъчния мехур и фамилната анамнеза за някои заболявания предполага да се назначат някои генетични изследвания.

За разлика от добре известните рискови фактори за камъни в жлъчката, опитите да се идентифицират рисковите фактори за развитие на полипите на жлъчния мехур не показват последователна връзка между образуването на полипи и възраст, пол, затлъстяване, или заболявания като диабет. Има някои автори, които предполагат обратна връзка между камъните в жлъчния мехур и полипите. Съществува хипотеза, че полипите могат трудно да бъдат диагностицирани, когато камъните в жлъчката вече са налице.

Хроничният хепатит B е идентифициран като един от основните рискови фактори за образуване на полипи в жлъчния мехур. Злокачествените полипи на жлъчния мехур могат да се развият при пациенти по-възрастни от 60 години, наличието на камъни в жлъчката и първичен склерозиращ холангит.

Размерът на полипите на жлъчния мехур може да бъде полезен за прогнозиране на това дали са злокачествени или доброкачествени. Жлъчните полипи, които са по-малки от около 10 милиметра в диаметър е малко вероятно да бъдат ракови и като цяло не се нуждаят от лечение.

Жлъчните полипи по-големи от 10 милиметра в диаметър е по-вероятно да бъдат ракови. Лечение на по-големите полипи на жлъчния мехур може да включва хирургично отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия).Полипите по-големи от 18 милиметра в диаметър могат да представляват значителен риск за здравето.

Author: Mari

Share This Post On