Пресните домати и домашно приготвени доматени сосове са полезни за черния дроб

Пресните домати намаляват риска от омазняване на черния дроб, възпаление и рак, съобщава Росийская газета, позовавайки се на откриването на университета Туфтс (Бостън, Съединените щати)


Доматите са богати на антиоксиданта ликопен. Това съединение помага за възстановяване на съдовете, увредени от различни заболявания.

Проведен е експеримент: на гризачите е даден прах, съдържащ ликопен. Същевременно изследователите създават условия, благоприятстващи развитието на хронични чернодробни заболявания. Оказа се, че прахът с ликопен намалява риска от мастно чернодробно заболяване, рак на черния дроб, прави микрофлората по-разнообразна, предотвратявайки растежа на бактериите, свързани с различни възпаления.

Забележителено: прахът от домати от цели домати е по-ефективен от чистия ликопен. Очевидно, тук ролята се играе от вторични компоненти – витамини Е, С, фолиева киселина, минерали, фенолни съединения и фибри, които са част от доматите. Между другото, ликопенът може да се намери и в гуавата, динята, грейпфрута, папаята и сладката червена чушка, макар и в по-ниска концентрация, отколкото в доматите.

Припомняме, че, доматеният сос е добър за червата, казват експерти.

Известно е, че някои продукти подобряват здравето и намаляват вероятността от развитие на хронични заболявания. Например, пробиотичните продукти (някои видове кисело мляко, кефир, кимчи) ​​допринасят за увеличаване броя на полезните бактерии в червата, което засяга цялостното здраве, пише Medical News Today .

Author: Mari

Share This Post On