Признаци на чернодробно заболяване, които е добре да знаете

Признаци на чернодробно заболяване, които са забележими, често не са свързани с този орган (теоретично)


Например, признаци на чернодробно заболяване може да бъде и появата на хемороиди и странно човешко поведение. Много хора с леко или умерено чернодробно заболяване изобщо не забелязват никакви симптоми. Възможно е обаче да има някои проблеми.

Асцит

Асцит е натрупването на течност в коремната кухина на пациента поради чернодробно заболяване. Течността се събира поради блокиране притока на кръв през порталната вена към черния дроб. Тъй като кръвта не може да премине през органа, тя се натрупва в други тъкани и след това прозрачна течност се просмуква в перитонеума (мембраната вътре в коремната кухина). Това натрупване на голям обем течност в коремната кухина на пациента го надува значително и води до болки в корема, загуба на апетит. В същото време е възможна инфекция, преход към състояние, наречено спонтанен бактериален перитонит.

Енцефалопатия

При пациенти с чернодробно заболяване са хронични проблемите с поведението и неврологични симптоми, свързани с нарушена функция на мозъка. Този симптом на чернодробно заболяване се нарича енцефалопатия. Пациентите с тежка енцефалопатия могат дори да изпаднат в кома. Те губят способността си да общуват нормално, те стават много развълнувани, състоянието на съзнанието се променя. При умерена енцефалопатия нарушенията са по-малко забележими.

Лошото функциониране на черния дроб води до намаляване на кръвосъсирването или коагулопатията. Това допринася за стомашно-чревно кървене и изисква лечение с витамин К или преливане на прясно замразена плазма. Също така, кървенето при пациенти с хронично чернодробно заболяване може да бъде намалено чрез намаляване на броя на тромбоцитите.

Author: Mari

Share This Post On