Растителна храна и кафе – перфектната комбинация за сърдечно-съдовата система

Една честа диета от растителна храна с кафе може да направи чудеса за вашето здраве. И ако не друго, то да го подобри значително


Както е доказано, диетата с растителна храна и кафе намалява риска от сърдечна недостатъчност, съобщава The Australian. Така че хората, чиято диета е наситена с много плодове и зеленчуци, с 42% е по-малко вероятно да страдат от това отклонение.

Като част от проучването, експерти от болницата в планината Синай сравниха ефекта от пет диети. Първата диета се състоеше от червено месо, макаронени изделия, пържени картофи, бързо хранене, втората диета – тъмнолистни зеленчуци, плодове, боб, риба, третата – десерти, хляб, сладка закуска, шоколад, сладкиши. В четвъртата диета са били включени яйца, пържени ястия, месо, преработени месни продукти, сладки напитки, в петата – салати , зеленолистни зеленчуци, домати, масло, вино.

За тестване на диетите учените са събрали 15569 доброволци, чиято диета е била наблюдавана в продължение на четири години. Оказа се, че преобладаването на зеленолистни зеленчуци, плодове, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, ограничаване на месото, наситените мазнини, транс-мазнините, рафинираните въглехидрати и храните с високо съдържание на захари в диетата са помогнали за предотвратяване на сърдечната недостатъчност.

Друга група изследователи доказаха, че увеличаването на консумацията на кафе с чаша на седмица води до намаляване на риска от сърдечна недостатъчност със 7% и инсулт с 8% в сравнение с пълното отхвърляне на кафето.

Author: Mari

Share This Post On