Термичната обработка лишава спанака от всичките му полезни свойства

Консумацията на спанака безспорно има много ползи за здравето. Как, обаче да се консумира спанак, така че да има полза от него?


Спанакът е известен като една от най-здравословните храни в света. Но има едно ограничение: този зеленолистен зеленчук не толерира топлинна обработка, пише The Daily Mail. Ето защо, идеалният вариант е да се правят шейкове със спанак, казват експерти от Университета Линчопинг.

При обработка на определена температура лутеинът, който се съдържа в спанака, се разпада. Но в обикновен шейк или заедно с кисело мляко, спанакът лесно освобождава съхранявания лутеин в напитката (мазнините от млечните продукти увеличават разтворимостта на съединението). Това съединение намалява риска от инфаркти, предпазва от очни заболявания.

Също така, лутеинът облекчава хроничното увеличаване на кръвоносните съдове при хора с исхемична болест на сърцето. Освен това лутеинът спестява от увреждане на очите, което може да причини слънцето. Има причина да се смята, че лутеинът намалява риска от рак на гърдата, както и от рак на червата и диабет тип 2.

Трябва да се знае, обаче, че консумацията на спанака не може да мине и без някои вреди.

Спанакът може да увеличи риска от Алцхаймер, казват изследователите.

За щастие, това се отнася само за хора, които имат предразположение към болестта. Както отбелязва Daily Mail, в спанака има много желязо, което може да увреди мозъка. Ефектът може да се сравни с ръждата. Ако човек има високо ниво на желязо заедно с високо ниво на амилоиден протеин, тогава вероятността от бърз когнитивен спад е много по-висока.

Но високото ниво на амилоиден протеин, съчетано с ниска концентрация на желязо, за разлика от това, е свързано с нисък риск от заболяване. Оказва се, че чрез манипулиране на нивото на желязо в мозъка е възможно или да се забави или да се ускори прогресията на заболяването.

Author: Mari

Share This Post On