Защо трябва да хапваме по-често тиквени семки?

Тиквени семки – ползата от тях е безценна, особено ако се консумират сурови

tikveni semki
Ползата от ядене на цели тиквени семки (заедно с люспите) е, че се поемат повече фибри. В обелката фибрите са с 60% повече, отколкото в самата семка. Ако са опечени, люспите приятно хрускат.
Освен че от семките на тиквата може да израснат нови тикви, те носят на човека следните ползи:

Тиквеното семе съдържа вещества, регулиращи синтеза на хормоните, и антиоксиданти, които пречат на вредните химикали в обработените храни да въздействат на ендокринната система (жлезите). Така се предотвратява появата на туморни клетки в гърдите, простатата и дебелото черво. Високото съдържание на цинк в тиквените семки ги прави афродизиак. А витамин Е в тях намалява клетъчната оксидация и възпаленията, от които тръгват много болести.

Нивото на глюкозата в кръвта бързо спада при ядене на тиквени семки. Проверено е от тайвански учени, че суровият екстракт от тиквени семки стимулира производството на инсулин в панкреаса. Освен това помага да се възстановят увредените островчета на Лангерханс в жлезата, която го синтезира. Екстрактът повишава и чувствителността на черния дроб, мускулите и ади-позната тъкан към инсулина. Смята се, че това се дължи на полизахариди в семето, каквито впрочем има и в месестото тяло на тиквата.

За здравето на костите е нужна храна, богата на магнезий, калций, фосфор и витамин Д. Освен тях в тиквеното семе има и желязо, цинк, мед, манган и калий.

Тъй като е регулатор на хормоните, цинкът в тиквените семки поддържа равновесието между прогестерона и естрогена. Това е много важно при жени след менопауза, чийто естроген намалява. Те няма да имат топли вълни, главоболие и болки в ставите.

Тиквените семки свалят нивата на холестерола и диастоличното кръвно налягане. В тиквените семки има алфалиноленова киселина, която в тялото се превръща в омега-3 мастна киселина. Тъкмо тя регулира съотношението между „добрия“ и „лошия“ холестерол.

Заради многото белтъчини и фибри тиквените семки бързо засищат и са много хранителни. А пък чрез фосфора в тях ускоряват обмяната на мазнини и въглехидрати. Така дават енергия, без обаче от тях да се наддават килограми.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On