Учените вече не смятат закуската за основно хранене за деня

Смята се, че закуската трябва да бъде удовлетворяваща за по-нататъшно намаляване приема на храна през деня. Пропускането на закуска увеличава риска от излишни килограми


Въпреки това, според последните проучвания, няма причина да се смята, че закуската допринася за загуба на тегло. Както и че пропуска на закуска ще ви докара излишни килограми, пише Medical News Today .

Служителите на Университета Монаш подчертават: всички заключения, направени по-рано са основани на съмнителни данни. Първо, не бяха взети под внимание видовете храни, които хората консумират на закуска. Междувременно начинът на живот и избора на храни играе важна роля в контрола на теглото.

Като цяло, проучване на 13 теста през последните 28 години показа, че общият прием на калории е по-висок при хората, които са закусили. В същото време хората, които пропуснаха закуската, бяха с 0,44 килограма по-леки от тези, които закусваха. Експертите отбелязват, че всичко зависи от уникалните особености на метаболизма. Ето защо е трудно да се дадат универсални съвети за диетата.

Трябва да се има предвид, че пропускането на закуска може да доведе до диабет

Има ли връзка между храненето и риска от развитие на диабет тип 2. За да се разбере това бяха изследвани почти 100 000 души. От тях около 5000 са с диабет. Стана ясно, че хората, които редовно пропускат закуска, имат повишен риск от развитие на диабет средно с 33%.

Ако четири пъти се пропусне закуска, риска скача с 55%. Между другото, преди това е установено: хората с наднормено тегло и затлъстяване често отказват закуска, смятайки, че това ще намали приема на калории. А затлъстяването е пряко свързано с диабет тип 2. Сега, обаче, е доказано, че индексът на телесната маса не оказва особено влияние върху вероятността от диабет. Основният фактор беше диетата.

Author: Mari

Share This Post On