Жълт смил лекува успешно черен дроб и жлъчка

Пречистването на черния дроб и жлъчката, може да стане реалност с помощта на много билкови препарати, както и самостоятелно приготвени билкови настойки. Едно такова растение, което може значително да ви помогне е жълтият смил.

jyltsmilБилката представлява многогодишно сивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение, с прави стъбла, които се издигат на височина от до 30 см, разклонени са в зоната съцветията. А самите съцветия представляват цветни кошнички с кълбовидна форма, 5–6 мм в диаметър, с лимоненожълта до златистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета. Всяко едно цветче е тръбесто и оранжево. Обикновено цъфти в доста широк диапазон – от юни до септември.

Може да бъде намерено на такива места, като песъчливи, каменисти зони, най-вече по Черноморското крайбрежие, на Арвенското плато, край Камчия, между Бургас и Несебър; в Югоизточна България — Провадийско, Шуменско и др., а също и в Кюстендилско.
За лечебна цел се използват цветните кошнички.

Билката жълт смил притежава жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, пикочогонно действия. Неговите цветове намират широко приложение при такива заболявания, като страдания или оплаквания на черния дроб и жлъчните пътища, както и на отделителната система. Ето защо са чудесен лек за тези три системи, като се предписва особено при възпаление на жлъчните пътища с жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането, отоци, ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас, ниско артериално налягане, някои кожни болести и др.

Author: admin

Share This Post On