Не гответе с рапично олио, ако искате да имате здрав черен дроб

За здрав черен дроб подбирайте внимателно мазнините, с които готвите

zdrav cheren drob
Рапичното олио е най-вредно за пържене и може да е причина да нямате здрав черен дроб.

За готвене най-препоръчителни са кокосовото масло и зехтинът, но не и различните видове олио. Дори според някои експерти е по-добре да се пържи с масло, отколкото с царевично олио.

Причината – при високи температури олиото освобождава токсични алдехиди, които вероятно докарват рак, сърдечни болести и деменция, пише в. „Дейли телеграф“.

Алдехидите се образуват при нагряване на рапичното олио и зехтина до 175 градуса. Картофи или риба, пържени в такава мазнина, съдържат 100-200 пъти повече алдехиди от допустимата дневна норма, определена от Световната здравна организация. Обикновено се пържи при температура между 160 и 200 градуса.
Най-малко алдехиди образува кокосовото масло. То е и най-полезно за здрав черен дроб. При пържене с царевично олио те
са 3 пъти повече от кравето масло. Най-вредно при пържене се оказва рапичното олио. Наистина заради липсата на холестерол растителните мазнини са за предпочитане пред животинските, но само в естествен, суров вид, без да се нагряват.

Нагряването води до химически реакции и се образуват вредни за здравето вещества. Ето защо може би си струва изобщо да избягвате пържените храни или поне да ги приготвяте на по-слаб огън.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On