Здравословните храни могат да бъдат вредни – научете защо

Това са само три надписа върху етикетите на здравословните храни, които могат да ви подведат

zdravoslovnite hrani
Какво означава „без холестерол“

Този надпис на етикета не е нищо повече от рекламен трик – доста често се поставя на продукти, които няма как да съдържат холестерол (като например растителните масла), за да привлече вниманието на клиента. Холестерол може да се съдържа единствено в храни от животински произход. Имайте предвид също, че продукт без холестерол не са непременно полезни. Например в сладкарските изделия и маргарина няма холестерол, но те съдържат трансмазнини.

„Без захар“ не значи без бързи въглехидрати

Дори в продуктите с надпис „без захар“ производителите може да добавят бързи въглехидрати: захароза, малтоза, царевичен сироп, мед, плодови концентрати, меласа – всички те също съдържат бързи въглехидрати, макар че някои (като меласата и меда) не са вредни. Високото количество захар винаги е заплаха за излишни калории и наднормени килограми.

Най-много бързи въглехидрати има в газираните напитки, нектарите, консервираните сокове, енергийните напитки. В чаша газирана напитка може да се съдържат до 8 ч.л. захар. При продуктите със скрити захари количеството на калориите лесно може да излезе извън контрол.

Скрити мазнини

Голямо количество скрити мазнини има в колбасите, надениците, кренвиршите/пушената риба, хайвера, тортите, сладкишите. Маргаринът съдържа много трансмазнини – те се образуват в процеса на създаването му от течно растително масло. Трансмазнините са характерни за храните, които съдържат растителни мазнини, изкуствено направени твърди – освен маргарин, продукти за мазане, евтини бонбони, шоколад и бисквити.

Много по-лесно е да контролирате мазнините в маслото и растителните масла, затова ги предпочитайте винаги, когато имате съмнения за наличие на трансмазнини в продукта.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On